Få svar på spørgsmål om budget og rådighedsbeløb

Hvad koster det at have børn? Hvad skal rådighedsbeløbet dække? Og hvor stort et rådighedsbeløb skal man have for at blive godkendt til et lån? Få svaret på disse og mange andre spørgsmål her på siden.


Hvad er et budget?

Et budget er et overblik over dine forventede årlige indtægter og udgifter. Overblikket giver dig mulighed for at regne dig frem til dit månedlige rådighedsbeløb ved at trække dine udgifter fra dine indtægter - divideret med 12. Når du lægger et budget, tager du højde for alle dine faste udgifter, opsparing, vedligeholdelse og pludselige uventede udgifter, der ellers kan risikere at slå bunden ud af din økonomi, hvis ikke du på forhånd har øremærket penge til dem.


Hvad er et rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløbet er det månedlige beløb, du og din familie har tilbage til mad, tøj, lommepenge, fornøjelser og andet løst forbrug, når alle de faste udgifter er betalt. Det er med andre ord det beløb, som du og din familie skal kunne leve for i hverdagen, efter at husleje, forsikringer, bil mv. er betalt. Rådighedsbeløbet har stor betydning for, hvor meget du og familien kan låne til køb af bolig, bil mv. for.Hvad er faste udgifter?

De faste udgifter er de poster i dit og familiens budget, som du ikke kan undgå at skulle betale, med mindre du træffer beslutning om at flytte, opsige abonnementer mv. De faste udgifter er kendetegnende ved, at de er tilbagevendende med en eller flere måneders mellemrum, betales typisk over Betalingsservice og tæller for eksempel:

  • Bolig (husleje, ydelse på boliglån, vedligeholdelse mv.)
  • Forsikringer
  • Vand, varme, el og gas
  • Daginstitution (børnehave, vuggestue osv.)
  • Transport (udgifter til bil inkl. ydelse på billån, tog/buskort mv.)
  • Anden gæld (ydelse til forbrugslån, SU-gæld mv.)
  • Fagforening og a-kasse
  • Abonnementer (internet, telefon, tv-pakke, streamingtjenester, apps, aviser, sport, fitness mv.)
  • Fast opsparing

Hvad skal rådighedsbeløbet dække?

Rådighedsbeløbet skal kunne dække dine og familiens variable udgifter til mad, tøj, lommepenge og fornøjelser - samt udgifter i forbindelse med højtider, fester og ferier og andre uforudsete udgifter, som mange danskere ofte glemmer at tage højde for i budgettet.

Se også: 5 grunde til at få overblik over dit rådighedsbeløb


Hvad koster det at have børn?

Det er naturligvis forskelligt fra familie til familie, hvor mange penge, der bliver brugt på de kære poder. Vi mener, at man som tommelfingerregel hver måned bør afsætte min. 2.500 kr. ekstra til det første barn i familien, og min. 2.000 kr. ekstra for efterfølgende børn. Beløbet dækker de variable udgifter til tøj, mad, lommepenge og fornøjelser, men ikke den faste udgift til børnepasning, som skal medregnes i de faste udgifter.


Hvad koster det at have bil?

Den samlede månedlige udgift til bilen svinger alt efter årgang, mærke, model, og om den er finansieret med lån. Udgifterne til forsikring og vægtafgift bør indgå i dine faste udgifter, mens udgiften til brændstof kun bør medregnes, hvis du benytter bilen til og fra arbejde og generelt kører mange kilometer om året i bilen.

Eksempel på udgift til bil

En bil til 250.000 kr. koster dig ca. 6.100 kr. om måneden, inkl. ydelse på lån, brændstof, grøn ejerafgift, forsikring og vedligeholdelse.


Regnes ferier med som en fast udgift, eller skal det ind under rådighedsbeløbet?

Ferier hører normalt under fornøjelser og skal dækkes af det månedlige rådighedsbeløb. Men hvis familien har et ønske om at komme på ferie hvert år og måske har en øremærket opsparing til formålet, skal udgiften medregnes i de faste udgifter. På den måde sikrer du og familien, at der er plads i budgettet til at holde ferie.


Hvor stort et rådighedsbeløb skal man have for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank?

Alle kunder er velkomne og kan få en konto, et kort af typen Mastercard Cash og netbank og mobilbank hos os - helt gratis. Det gælder uanset hvor stort et rådighedsbeløb, du har. Hvis du ønsker at låne penge hos os, skal du ligesom i alle andre pengeinstitutter kreditvurderes – og dermed have et vist beløb til rådighed hver måned for at blive godkendt til et lån.

Sådan bliver du kunde i Arbejdernes LandsbankFå flere gode råd, der kan spare dig for meget

Vi har samlet en række artikler og gode råd, der kan gøre dig klogere på dine penge, og hvordan du får mere ud af dem.

Se mere