5 grunde til at få overblik over dit rådighedsbeløb

Det er hjørnestenen i enhver god og sund økonomi at vide, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Alligevel er hver 3. dansker ikke sikker på eller ved slet ikke, hvad det månedlige rådighedsbeløb er.

Her er nogle eksempler på, hvorfor du bør kende dit personlige rådighedsbeløb:


1. Drop den dårlige samvittighed over din økonomi

Din daglige to-go latte eller ugentlige take-away-mad smager sikkert fremragende, men kan snildt løbe op i tusindvis af kroner årligt. Men du behøver ikke have dårlig samvittighed over dit forbrug, så længe du kender dit månedlige rådighedsbeløb. Så ved du nemlig, hvor mange cafe-besøg og andet løst forbrug, din privatøkonomi samlet set kan bære – uden at du bliver nødsaget til at spise havregryn og pasta med ketchup sidst på måneden.


2. Undgå nemmere minus på kontoen

Hvis du ofte oplever, at kontoen står i minus i slutningen af måneden, er der ekstra god grund til at beregne dit rådighedsbeløb og få set din økonomi og dit forbrug efter i sømmene. Dit rådighedsbeløb er loftet over, hvor mange penge du alt i alt kan bruge på mad, tøj, lommepenge, fornøjelser mv. om måneden. En god og effektiv måde at sænke dit forbrug er at øremærke penge til de forskellige ting, så du ikke bruger alle pengene på by-ture frem for eksempelvis mad på bordet.

Se også: Derfor er et budget vigtigt for dig


3. Se de uforudsete udgifter i øjnene

6 ud af 10 danskere har inden for det seneste år løbet ind i en uforudset udgift. Bilen, mobiltelefonen og huset og haven er blandt de ting, som oftest kan overraske økonomien. Der er med andre ord rigtig god grund til at tage højde for denne type udgifter. Konkret kan du øremærke en del af dit månedlige rådighedsbeløb til alt det uforudsete. Udover at det giver dig bedre overblik, sikrer du, at din økonomi ikke tipper, selvom bilen skal på værksted, vaskemaskinen står af osv.


4. Spar op til fremtiden – for eksempel til bolig

Hvis du går og drømmer om på et tidspunkt senere i livet at købe bolig, bil, en større rejse eller andre ting, som koster mange penge, er der alt mulig grund til at få tjekket dit rådighedsbeløb – og set på mulighederne for at spare en del af beløbet op. På den måde kan du planlægge din økonomi på længere sigt og samtidig sikre, at der både er råd til hverdagen og til at realisere nogle af drømmene i fremtiden.


5. Hav et klart svar parat til din bankrådgiver

Hvis du nu eller senere får brug for at låne penge, spørger banken altid ind til dit rådighedsbeløb for at kunne vurdere din økonomi. Hvis dit nuværende rådighedsbeløb er realistisk, og du ikke har overtræk på kontoen, er det nemlig tegn på, at du har en sund økonomi. Banken bruger også rådighedsbeløbet til at beregne, om der er luft nok i økonomien til lån, og i så fald hvor stort lånet kan blive – så der både er råd til at betale lånet tilbage og samtidig er penge nok at leve for i dagligdagen.


Bliv klogere på rådighedsbeløb


Få flere gode råd, der kan spare dig for meget

Vi har samlet en række artikler og gode råd, der kan gøre dig klogere på dine penge, og hvordan du får mere ud af dem.

Se mere